Kvinna kränktes av socialen

Socialen i Jönköping anklagas nu för att kränka socialbidragstagare genom att erbjuda dem matrekvisitioner i stället för pengar. Länsstyrelsen granskar nu ett fall där en misshandlad kvinna som fått se sin ekonomi raseras, erbjöds en rekvisition på utvalda matvaror som hon skulle lösa in i en affär.
Kvinnan, som vill vara anonym, berättar för Nyheterna att hon blev erbjuden rekvistion - en lista på de varor som får köpas och som man lämnar in i affären. Det vanliga vid socialbidrag är att det ges i form av kontanta medel. 1997 gjorde länsstyrelsen en granskning och då anmärkte man på att Sociala distriktsnämden öster i Jönköping hade som policy att betala ut i form av revisition istället för kontanta medel. Enligt Margareta Johansson som är socialkonsulent på Länsstyrelsen i Jönköping så är det fel att ge rekvistion i såna här fall Ansvarig på sociala distriktet Öster i Jönköpings kommun är Gunnar Carlsson, sektionschef på vuxengruppen. Han säger till nyheterna att han beklagar att kvinnan blev erbjuden rekvistion och att han själv som arbetsledare tar på sig misstaget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".