Tomas Andersson, rektor för Högskolan i Jönköping. Foto:Pablo Dalence

Inga minskade högskoleplatser i Jönköping

Till skillnad från andra högskolor och universitet runt om i landet kommer Högskolan i Jönköping inte att dramatiskt minska antalet utbildningsplatser nästa år. Anledningen är högskolans goda ekonomi säger rektorn Tomas Andersson.

Även i Jönköping så kommer antalet högskoleplatser att minska nästa år. Men inte i samma omfattning som övriga högskolor och universitet runt om i landet. Högskolan i Jönköping är bland de högskolor som har bäst ekonomi i Sverige, säger rektorn Tomas Andersson.

Tre av fyra universitet och högskolor i Sverige har dålig ekonomi. Det rapporterade Ekot tidigare idag. Det här blir påtagligt för de studenter som går sista året på gymnasiet och som tänkt söka till olika utbildningar nästa år. Antalet platser kommer att minska och det blir svårare att komma in på högskolan.
Trots att ekonomin är god på högskolan i Jönköping så kommer antalet platser ändå att minskas en aning nästa år, främst beroende på att man tidigare år tagit in för många studenter.

Det blir framförallt de utbildningar eller kurser som ändå inte brukar fyllas, som kommer att försvinna eller få mindre antal utbildningsplatser. Skolans kärnutbildningar kommer inte att påverkas.

pablo.dalence@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista