Ökning av larm i mobiltelefonen

Ett smidigt larm för den som jobbar i skogen eller ensam i butik har blivit verklighet. Och SOS Alarm i Jönköping är först ut i landet med att ta emot den här typen av larm.

Länge var den här typen av larm både tunga och klumpiga och svåra att använda. Men idag ser lamet ut som, och är också, en vanlig mobiltelefon.

Men telefonen är dels utrustad med en larmknapp dels med GPS, en signal som talar om exakt var telefonen befinner sig, plus minus 10 meter, när man trycker på larmknappen. Telefonen är dyrare än en vanlig mobil, 5000 för själva apparaten och 3000 för abonnemanget med larmfunktionen. För drygt ett år sedan hade SOS 300 sådana larmtelefoner anslutna till sig, idag är siffran 800.

-Den här typen av larmtelefoner kommer att bli mycket vanliga, säger Rod Wiberg, platschef på SOS Alarm i Jönköpings län till nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".