Länstrafikens bussar

Busstrafiken står inför stora förändringar

Planerna på att dra ner busstrafiken i Vetlanda och Tranås är bara början. Länstrafiken vill göra stora förändringar av hela linjenätet och satsa på lönsamma linjer på de små linjernas bekostnad.

-Vi ser ingen framtid för tätortstrafiken i Vetlanda, säger Ingemar Lundin, VD för länstrafiken. Och han ser en liknande utveckling för vissa landsbygdslinjer.
När kommuner och landsting sparar och gnetar har kollektivtrafiken också fått känna av det. Och när pengarna sinar ser sig Länstrafiken tvungen att börja pririoritera.
Man vill satsa på linjer med många resenärer , och lägga ner de linjer som inte bär sig. De ska kanske ersättas av taxi eller liknande.
De här förslagen presenterades i en utredninhg i våras, och det som nu planeras för Vetlanda kan sägas var första steget.
Samtidigt som Ingemar Lundin kallar det ett diskussionsunderlag som inte behöver bli verklighet så menar han att det är viktigt att kunna satsa på de lönsamma linjerna.
-De linjerna som vi har ett bra resande på är också de linjer vi vill utveckla, säger Ingemar Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista