Foto: SR-Jönköping

Många Vetlandabor oroas av Länstrafikens förslag

Tätortstrafiken med buss i Vetlanda och Tranås är hotad av nedläggning, något som kan leda till ökade kostnader för färdtjänsten. Det tror kommunalrådet i Vetlanda, Göran Lindell, som tycker att förslaget är drastiskt.

Och många Vetlandabor oroas idag av förslaget att dra in stadsbussarna. En av dom är Elsa Nilsson som ofta åker buss. Bussen betyder mycket för att hon ska kunna komma ut och träffa folk.

- Det är socialt. Jag träffar alltid någon jag känner och orkar gå omkring lite i affärer, säger hon.

Hon tycker att Länstrafiken åtminstone kan behålla någon busslinje. Annars blir hon tvungen att använda sig av färdtjänsten oftare.

Den nya länstrafikplanen kommer att antas den tredje december. Enligt Jan-Peter Pettersson, planeringsansvarig på Länstrafiken, skulle man spara ungefär tre miljoner på förslaget som nu ligger, på att bland annat dra in tätortstrafiken i Vetlanda och Tranås.

Länstrafiken har sett att allt färre i dom båda orterna åker buss, och nu finanseras bara 20 procent av kostanderna av biljetter. Det bör ligga runt 50 procent enligt Jan-Peter Pettersson.

Vetlanda kommun betalar varje år ungefär sex miljoner kronor till Länstrafiken. Och kommunalrådet, centerpartisten Göran Lindell, är idag lite överrrumplad av Länstrafikens förslag.

-Spontant tycker jag att det låter drastiskt, säger han. Många här behöver ju bussarna.

Han tror också att indragna busslinjer kommer att leda till ökade kostnader för färdtjänst. Just nu tittar man närmare på förslaget, och ska kontakta Länstrafiken för att diskutera vad det egentligen innebär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista