Personer på äldreboenden känner sig maktlösa

Äldre människor som bor på äldreboenden känner ofta att dom inte får vara med och bestämma om sånt som rör dom. Det konstaterar äldrekonsulenten Anita Andersson ett år efter regeringens satsning på att förbättra äldrevården med hjälp av just äldrekonsulenter.

Det var efter flera så kallade vårdskandaler där äldre personer for illa, som regeringen bestämde sig för att öka kontrollen av äldreomsorgen. Länsstyrelserna i Sverige fick 50 miljoner kronor för att anställa äldreskyddsombud. Deras uppgift blev att granska äldreboenden, dagverksamheter och hemtjänst för att upptäcka eventuella brister. Nu har dom bytt namn till äldrekonsulenter, men deras uppgift är densamma.

Och när nånting brister, som till exempel att äldre känner att dom inte får vara med och bestämma om det som rör dom själva, så ska äldrekonsulenterna ställa krav på kommunen att rätta till det. Men det är svårt att säga än om äldrevården har blivit bättre i och med äldrekonsulenterna, säger Anita Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".