Bidrag till skolorna används inte till fler lärare

Regeringens extra pengar till skolorna, de så kallade Wärnerssonpengarna, skulle ge fler lärare i skolan - men istället fyller de hålen i de kommunala skolkassorna, visar en rundringning som Nyheterna har gjort.

Statens extrapengar till landets skolor får inte dom effekter som det var tänkt. Det skulle bli fler lärare i skolorna, men när kommunerna samtidigt sparar, så ser förstärkningarna till stora delar ut att försvinna i poitikernas spariver.

Wärnerssonpengarna har sitt namn efter förra skolminister Ingegerd Wärnersson som var med och beslutade om dom öronmärkta extrapengarna till landets skolor.

Sävsjö räknar med att få två miljoner av Wärnerssonpengarna nästa år. Samtidigt ska man spara bort 2,6 miljoner, alltså mer än extrastödet.

Jönköpings kommun får tio extra miljoner men tre miljoner försvinner i besparingar. I eksjö är det ännu värre. Där får man två miljoner per läsår från regeringen men nästa år ska tio miljoner sparas bort.

Vaggeryd får nästan 800 000 kronor men ska spara 1,5 miljoner och så vidare.

Problemen för kommunerna är att dom inte kan spara för mycket. För att få behålla Wärnerssonpengarna måste lärartätheten öka och här räddas många kommuner av att antalet elever minskar kommande år.

Så, förväntningarna hos både lärare, elever och föräldrar om pengaregn över skolan, har inte uppfyllts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".