Avgaser i länets tätorter kan ge livslånga lungskador

Avgaserna från trafiken i många tätorter i Jönköpings län kan ge barn lungskador för resten av livet. Det visar en ny amerikansk studie.

För enligt Göran Pershagen, professor vid Institutet för miljömedicin i Stockholm, är studien överförbar till många svenska tätorter.

Nyheterna har granskat dom luftmätningar som gjorts i många tätorter i länet och när det gäller kvävedioxider så andas länets barn i tätorterna in lika mycket som i de minsta orterna i den amerikanska studien

Skadliga värden alltså i bland annat Gislaved, Smålandsstenar, Nässjö och Jönköping. Det är värre ju större staden är, men även mindre orter har alltså för höga värden på de smutsigaste gatorna om man ska tro den amerikanska studien. Däremot ligger värdena långt under de svenska gränsvärdena.

I åtta år har dom amerikanska forskarna följt nästan 1 800 barn i Kalifornien från tio till 18 års ålder. Studien som presenteras i dagens nummer av vetenskapligt aktade skriften New England Journal of medicine, är dyster läsning. Även på orter med mindre föroreningar såg man skador hos barnens lungor, skador som de tvingas leva med för resten av livet.

Och det finns ingen säker lägsta nivå för de här föroreningarna där barn och föräldrar kan känna sig säkra, enligt studien, berättar Göran Pershagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista