"Låt anställda inom vården arbeta på ackord"

Låt läkare och annan vårdpersonal få en extra ersättning om de tar emot fler patienter.  Förslaget kommer från Peranders Johansson(m), oppostionsråd i Landstinget. Men förslaget kritiseras av anställda inom vården.

-Jag tycker själva ordet ackorduppgörelse inte lämpar sig inom vården, säger distriktsläkare Susanne Ekedahl på vårdcentralen Rosenlund i Jönköping.

-Jag tycker att det är bättre att ha morötter än piskor och detta ska uppfattas som en morot, säger Peranders Johansson.

Enligt Peranders Johansson har antalet läkarbesök de senaste åren blivit färre, på tre år märks en nedgång med åtta procent. Men samtidigt har Landstinget i Jönköping län haft den största kostnadsökningen i Sverige.

Därför menar han att det behövs sätt för att få läkare och hela vårdteam att anstränga sig för att ta emot fler patienter, en form av ackordsarbete.

-Om man får en högre ersättning om man presterar mer i sitt arbete så kan det påverka, alla arbetar inte lika mycket inom landstinget idag, säger Peranders Johanson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista