Göta Hovrätt. Arkivbild, foto David Westh/Sveriges Radio.
Göta Hovrätt

Strid om juiceburkar i hovrätten

1:19 min

Det är en principiellt viktig rättegång i Göta Hovrätt om 200 juiceburkar. De gick inte att panta och de var inte olagliga. Vilket det först sas. Det handlar om ifall den statliga myndigheten Jordbruksverket ska betala skadestånd, eller inte, till en livsmedelshandlare.

Idag ska Göta Hovrätt avgöra om jordbruksverket i Jönköping ska betala skadestånd på drygt 30 000kr eller inte, till en livsmedelshandlare i Göteborg.

Principiellt viktigt
Enligt Clarence Crafoord, jurist och chef på Centrum för rättvisa, som företräder livsmedelshandlaren, är fallet av stor principiell betydelse.
-När man gör så fel så måste man ju ta sitt ansvar, säger Clarence Crafoord, chef på Centrum för rättvisa.

Hur fel får en statlig myndighet göra utan att sen ta sitt ansvar?

Fick betala trots att han inte gjort något olagligt
Det var strax före jul 2007 som jordbruksverket gjorde en tillsyn i en butik i Göteborg. I affären fanns 200 burkar med persiko- och annansjuice. Eftersom burkarna inte ingick i retursystemet tvingades butiksägaren att betala en miljösaktionsavgift på 5000 kr.

Jordbruksverket vägrade betala skadestånd
I efterhand visade det sig att jordbruksverket gjorde fel, men något skadestånd ville man inte betala eftersom reglerna var svåra att tolka. Jordbruksverket fick stöd av justitiekanslern, som sa att något skadestånd inte ska betalas ut.

Rättvisefråga
Det har butiksägaren med hjälp av Centrum för rättvisa, överklagat till Göta Hovrätt i Jönköping, som nu ska avgöra skadeståndsfrågan.
Clarence Crafoord tror att domen får stor betydelse för framtiden.
-Jag hoppas att jordbruksverket och andra statliga myndigheter ska bli mer varsamma och inte döma ut böter till företag som gör helt riktiga och lagliga saker.
-Ännu viktigare är att när man vet att man har gjort fel, så ska myndigheten i stället för att krångla, be om ursäkt och betala tillbaks pengarna till de som ska ha dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista