Politik

Kvinnorna dominerar i Centerpartiet

1:33 min

Det är kvinnorna som kommer att dominera Centerpartiet fram över. När partistämman i Åre ska välja ny ledning i slutet av september så kommer fyra av de fem som väljs till verkställande utskottet att vara kvinnor.

En av dem är Annie Lööf från Värnamo, som dessutom ska väljas till partiordförande. Gunilla Hjelm är kommunalråd i Vetlanda och ordförande för Centerns kvinnorförbund och menar att det finns en historik av med många starka kvinnor inom partiet redan på Bondeförbundets tid.

- Kvinnor och män jobbade väldigt tätt, sida vid sida, med stor respekt för varandras arbetsuppgifter. Det fanns väldigt många starka kvinnor som drivit den här linjen redan från början, och de har varit viktiga för partiets utveckling. 

Även det faktum att Centern var det första partiet med en kvinnlig partiledare - Karin Söder - har haft stor betydelse, menar Gunilla Hjelm.

- Att vara först är att vara pinjär. Det visar och på att det är helt okej att både kvinnor och män kan ha partiledarposten.

Förutom att Annie Lööf från värnamo blir ny ordförande, så kommer ytterligare tre kvinnor ta plats i partiets verkställande utskott, men bara en man. Och att dessutom ungdomsförbundet och Centerstudenterna styrs av kvinnor, förstärker bilden av att kvinnorna dominerar centerpartiet.

Gunilla Hjelm tror inte att kvinnodominansen skrämmer män från att rösta på centern.

- Vi har väldigt många duktiga killa och män i rörelsen; starka profiler med bra ideologiska plattformar, så jag känner att vi attraherar både kvinnor och män, säger hon.