Värnamo

Miljonerna rullar vid kulturbygge

1:39 min

Att bygga om den gamla Gummifabriken i Värnamo till kulturhus blir nästan 40 miljoner kronor dyrare än planerat.

Idag tar kommunstyrelsen beslut om kostnaden för fas två i projektet, och att det blir så pass mycket dyrare än vad som var tänkt bekymrar oppositionsrådet Ulla Gradeen.
– Vi socialdemokrater vill gå vidare med etapp två, vi behöver få en förstärkning på kultur- och utbildningssidan i vår region, så vi vill se en förverkling av gummifabriken, men vi kan inte göra det till vilket pris som helst.

Innan något beslut tas vill därför Socialdemokraterna vara helt säkra på att kommunen klarar av hela projektet ekonomiskt och på vilken tid kommunen klarar det och de underlagen finns inte än, enligt Ulla Gradeen.

Etapp ett att förvandla Gummifabriken till kulturhus är i full gång och håller budget. Men nu ser alltså etapp två ut att bli 37 miljoner kronor dyrare än beräknat. Kostnadsökningen beror på höjda räntor och höjt byggindex, säger kommunstyrelsens ordförande, Hans-Göran Johansson (C), som inte är rädd för att projektets budget ska skena iväg helt.

– Man ska alltid ha viss oro i kroppen, annars tror jag att man är lite nonchalant. Men samtidigt måste man ha tilltro och en ambition och vilja att genomföra det man har beslutat om att göra.