Jönköpings län

De har gått kurs i att vara tysta

1:23 min

De socialdemokratiska landstingspolitikerna i Jönköpings län har gått kurs för att lära sig att lyssna på andra. För det behövs nu när de ska ut på turne för att hämta in berättelser om sjukvården i länet.

Turnén går till olika föreningar och där ska politikerna snappa upp föreningsmedlemmarnas åsikter om vården. Inför mötena har politikerna alltså fått gå kurser i att lyssna, något som kan vara lite jobbigt.

– Det är ju det som är det svåra som fritidspolitiker. Man vill ju ibland inte inse att man har två öron och en mun. Det är väl det vi vill lära oss själva genom den här kampanjen och få ideér, det säger Jonas Magnusson.

Har ni varit dåliga på att lyssna?

– Det vill jag nog påstå att vi har varit ibland av och till. Vissa är bättre, vissa är sämre. Som parti tror jag att vi har mycket att lära av denna samtalskampanj, säger Jonas Magnusson. 

Nu ska alltså socialdemokraterna bli bättre på att lyssna. Redan imorgon får de sätta sina nya kunskaper på prov, för då drar samtalskampanjen igång. Under hösten och vintern ska de besöka närmre 60 föreningar, bland annat Svenskt näringsliv, kolonilottsföreningen och flera föräldragrupper, det säger Jonas Magnusson

– Vi har bjudit in oss själva och det har varit positiv uppslutning kring det. När vi kommer dit kommer vi inleda med att fråga om deras berättelser av sjukvården idag och hur man kan förbättra den. Till vår hjälp har vi också en enkätundersökning där vi ber dem svara på en del frågor.

Svaren som man får på samtalsgrupperna ska sedan användas för att skriva budgetförslag, interpellationer, motioner och debattartiklar.