Junilistans ordförande på jönköpingsvisit

Blir det ingen folkomrästning om EUs författning överväger junilistan att gå till riksdagsval. Det sa junilistans ordförande Nils Lundgren när han igår var på besök i Jönköping.

Under den senaste veckan har det spekulerats i om EU-kritiska Junlistan också ska ställa upp i riksdagsvalet 2006.

Blir det ingen folkomröstning om EUs nya författning så kan det innebära att Junilistan ställer upp.

- Men det skulle inte vara helt lätt att gå till val, eftersom vi är en tvärpolitisk grupp, säger Nils Lundgren, ordförande i Junilistan, när han igår var på besök i Jönköping.

Det kan alltså hända att Junilistan ställer upp i riksdagsvalet 2006 om det inte blir någon folkomröstning om EUs nya författning - även om Nils Lundgren säger att han hoppas att de slipper.

Junilistan vill inte gå ur EU men motsätter sig den överstatlighet som de menar blir allt tydligare - speciellt genom den nya författningen som bland annat innebär en gemansam krisgmakt, en president och en egen utrikesminister.

Detta vill alltså Junilistan folkomrösta om. Blir det ingen folkomröstning så utesluter inte Nils Lundgren att junilistan kandiderar till riksdagen för att försöka påverka på det sättet.

Enligt en undersökning som partiet gjort bland sina sympatisörer så vill två tredjedelar att Junilistan kandiderar till riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".