Ett år efter valet

SD rör upp känslor i kommunfullmäktige

2:05 min

Det har gått ett år sen valet då Sverigedemokraterna (SD) tog plats inte bara i riksdagen utan också i många kommuner. I till exempel Värnamo har det här märkts tydligt. SD har varit flitiga i talarstolen där och har rört upp känslor hos andra i kommunfullmäktige.

-De driver sina underförstådda främlingsfientliga frågor i princip i varje fråga de tar upp, säger Centerpartisten Hans-Göran Johansson som är kommunstyrelsens ordförande.
-Ett exempel är när de drev en motion om svenskfientlighet i fullmäktige. Det kände väl jag att den inte hörde hemma i en politisk församling.

Andra partier vill hålla distansen till SD
Efter valet för drygt ett år sedan stod det klart att Sverigedomokraterna för första gången tagit plats i Kommunfullmäktige i Värnamo. Partiet som har tre ledamöter i fullmäktige har varit flitiga i talarstolen och deras medverkan har påverkat de andra partierna. Det säger fullmäktiges ordförande, Kristdemokraten Christer Fjordevik:
-I vissa sammanhang så har jag ju märkt att övriga etablerade partier velat distansera sig från Sverigedemokraterna. Detta därför att de har tyckt att SD haft en syn på invandring och allting sånt här som inte riktigt accepteras av de övriga.

SD ovana politiker
Det har även märkts att partiet är gröna i sådana här politiska sammanhang.
-De har en viss osäkerhet i hur man ska agera i olika sammanhang. Hur man ska yrka och hur man ska skriva motioner, säger kommunfullmäktiges ordförande Christer Fjrodevik (KD).

Obehagligt om svenskfientlighet
Många ledamöter i fullmäktige har även uttryckt ett obehag när Sverigedemokraterna varit uppe i talarstolen och drivit vissa frågor om invandring. 
Men bilden av att partiet har en främlingsfientlig underton i alla frågor menar Johan Nissinen, Sverigedemokrat, inte stämmer.
-I vissa frågor är det kanske så, men inte alla. Många motioner har varit allmänna och där finns inget sånt överhuvudtaget, säger Sverigedemokraternas yngsta ledamot, 23-årige Johan Nissinen.
-Du kanske tänker på svenskfientligheten, men då är det ju så att det 
finns  ett litet problem i samhället som måste lösas.

SD hörs ofta i talarstolen
Klart är att Johan Nissinen, kommunfullmäktigeledamot för SD i Värnamo, är en av de som hörts allra mest i talarstolen efter valet. Även om det inte gett några resultat än.
-Vi är i kommunfullmäktige för att driva politik. Då måste vi försöka även om vi inte får igenom något.
-Vi har inte fått igenom något hittills, men jag tror att vi blir mer accepterade ju längre tiden går. I riksdagen så har ju SD blivit mer accepterade och då blir vi det på lokal nivå sen också.