Lantbruk

Snart ruttnar potatisen

1:30 min

– För varje dag det regnar, humöret blir inte bra av det, säger potatisodlaren Erik Johansson från Habo. Den senaste veckan har många potatisbönder inte kunna ta upp någon skörd alls.

– Idag står det still, men vi är luttrade som bönder och lever med vädret, säger Erik Johansson.

Det instabila vädret och den blöta hösten börjar göra Erik orolig.

– Det kan bli lite bekymmer med kvävningsskador och svackor och körspår och liknande, det kan bli dränkt. Då får vi in den potatis som är dränkta och kvävda i lagret, det kan bildas röta och det sprider sig. Man försöker dela på det och inte få inte det i lagret. Men man får alltid in något och då ställer det till bekymmer och blir kvalitetsproblem.

Vid den här tiden brukar Erik skörda, tvätta, rensa och paketera dem i stora lådor. En normal säsong blir det runt tretusen lådor.

Just nu står inlagring av potatis still hos honom och hos många andra potatisodlare, man har helt enkelt pausat verksamheten på grund av all regn. Nu börjar det bli bråttom, snart kommer vintern och ställer till med andra bekymmer.

– Vi behöver få färdigskördat här om en månad, sedan kommer frosten och det blir kallare och kallare och vi får bekymmer med frusna potatisar. Det blir en kvalitetsförsämring, säger Erik Johansson.