Jönköping/Lasso

Ledig polis i bråk med åkeriägare - anmäls

5:22 min

Polisen var ledig när sambon ringde och berättade att hon blivit trängd av en lastbil. Polismannen söker upp åkeriet och i tumultet där träder han plötsligt in i tjänst. Nu står ord står mot ord.

En polis i Jönköpings län och en åkeriägare i Bankeryd utanför Jönköping har polisanmält varandra efter en händelse i helgen.

Polisens version av det som hände berättade

– Detta stämmer inte alls, säger Jahn. Han står utanför verkstaden där händelsen utspelade sig i söndags.

I söndags eftermiddag anser sig en kvinna i en bil bli trängd av en lastbil. Hon följer efter lastbilen till åkeriet och då ringer hon sin sambo som är polis. Polisen, som inte är i tjänst är på fotboll med sin son, men lämnar och åker civilklädd till Jahn Johanssons verkstad där frun väntar.

Men åkeriägaren Jahn Johansson har en helt annan version och han är ledsen över att ha blivit polisanmäld.

– Jag stod här och lossade det här skåpet och då kommer en av mina bilar och stannar för grinden, för grinden är stängd. När jag tittar bort står en dam och skäller och gestikulerar. Jag går bort och hör vad som hänt. Hon säger att "Den här bilen eller chauffören höll nästan på att köra på mig". Sedan kommer hennes man, han hade varit på fotboll och var inte i tjänst.

– Han kommer hit och börjar gapa och skrika och gestikulera. Polismannen går in på vår gård. Vi säger till honom att inte gå in där, för han får inte gå in.  Jag stänger våra grindar, han tar tag i mig och öppnar grinden och slänger in mig i grinden. Han går in i lastbilen och rotar. Sedan hoppar han ut och säger "Jag är polis, jag är polis. Jag är polis 24 timmar om dygnet". Sedan kommer tre polisbilar hit, säger Jahn.

Efteråt har polisen anmält åkeriägaren, misstänkt för förgripelse mot tjänsteman och åkeriägaren har i sin tur polisanmält polisen.

– Det föreligger en internutredning på det och det skickas till Riksenheten för polismål i Stockholm. Det vore fel av oss att uttala oss om det enskilda fallet, säger Peter Karlsson, biträdande chef på trafikenheten vid polisen i Jönköpings län. Han betonar dock att en polis har möjlighet att träda i tjänst om han eller hon tycker det är befogat.

– Det finns ju enligt polisförordningen att man självmant kan ingripa för att trygga den allmäna ordningen och säkerheten i det polisdistrikt man jobbar i. Naturligtvis ska man uppmärksamma på att man är polis och hinner man legitimera sig ska man göra det.