Får dubbla ersättningar från landstinget

2:24 min

Förre landstingsrådet och landstingsförbundets ordförande, Lars Isaksson, har under flera år kunnat kvittera ut dubbla ersättningar från landstinget i länet.

Det visar Sveriges Radios stora granskning av politikernas ersättningar.

Samtidigt som Lars Isaksson fått miljoner i visstidspension har han också fått arvode, men det ser han själv inte som något problem.

– Jag kan inte se att man ska bestraffas för att man gör politiska uppdrag, säger förre landstingsrådet och landstingsförbundets ordförande, Lars Isaksson.

Hur ser du på att få dubbel ersättning?

– Det är fortfarande ett pensionsbelopp som har utbetalats och sen tillkommer sidoinkomst. Jag tycker att det är okej att få båda, Lars Isaksson.

Socialdemokraten Lars Isaksson var länge en av landets tyngsta och mest inflytelserika politiker, han vara inte bara vårdpolitiker och landstingsråd i Jönköpings län i decennier, utan satt också 12 år i socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott och var landstingsförbundets ordförande.

Under 2007 lämnade Lars Isaksson sina topp-poster, men har sedan dess kunnat fortsätta kvittera ut närmare 3 miljoner kronor, eller omkring 60 000 kronor i månaden, i så kallad visstidspension från Jönköpings län landstinget, fram till förra året då han blev 65 och gick i pension på riktigt, en sorts fallskärm till politiker som slutat men som inte nått 65 år.

Men eftersom han började med landstingspolitikern redan på 70-talet, går han efter gamla regler som tillåter att han får ha sidoinkomst ovanpå pensionen.

Vilket han också har haft. För samtidigt som landstinget finansierat hans visstidspension, har han fått arvode ur landstingets kassa för diverse styrelseuppdrag och som ledamot i fullmäktige på omkring 50 000 kronor om året. Dubbla ersättningar alltså.

Vilket är helt enligt reglerna, det säger Stellan Bosevik, också socialdemokrat och dåvarande ordförande i landstingets förhandlingsdelegation som är tveksam till att ändra avtalet.

– Det är klart att man kan ändra pensionsvillkor men det är ju inte brukligt. Jag tycker inte att det är rimligt att få dubbla ersättningar i nutid, men vid det tillfället var det inte orimligt naturligtvis.

Lars Isaksson, det kan vara tungt och tufft för en undersköterska också, vad säger du om den skillnaden?

– Den är nog rimlig med tanke på de politiska villkoren och de politiska spelreglerna är ändå annorlunda. Du kan ju få gå i en mängd olika sammanhang, det säger förre landstingsrådet och landstingsförbundets ordförande, Lars Isaksson.