Jönköping

Skolan får stå för frukten

1:43 min

Föräldrar ska inte behöva skicka med sitt barn en frukt till skolan varje dag. Talavidskolan kommer själva stå för frukten till eleverna efter att ha läst skollagen.

– Det är tveksamt om man följer lagen när man måste ha med sig en frukt varje dag, säger Ulla Wihlborg, rektor för Talavidskolan i Jönköping.

Det var när en förälder reagerade på uppmaningen att skicka med frukt varje dag till sitt barn i förskoleklassen på Talavidskolan som skolan tittade närmare på Skollagen som säger att skolan ska vara avgiftsfri. Skolan höll då med föräldern om att uppmaningen att ta med frukt kan vara olaglig eftersom en daglig fruktstund kunde bli en kostnad på runt 600 kronor på läsår för föräldrarna.

Men det kan vara okej att be föräldrar ta med frukt till skolan I det som ska vara avgiftsfritt ingår egentligen bara lunchen, men det blir en annan sak om fruktstunden är organiserad som den är på Talvidskolan säger Skolverkets jurist Ulrika Lindmark.

– Ja arrangerar man en fruktstund som alla ska delta i då får skolan se till att alla får en frukt.

Barnen på Talavidskolan har inte blivit av med sin fruktstund men nu ställer skolan istället fram en stor skål frukt för alla barn som inte har med sig egen:

– Vi har kvar våra fruktstunder genom att själva servera frukt på skolan, säger rektor Ulla Wihlborg.