Jönköping

Dagsljus istället för belysning

1:58 min

Att solljuset är viktigt för oss människor är ingen nyhet. Men att använda dagsljuset istället för belysning även i mörka utrymmen är däremot nytt i Sverige.

– Jag tror att vi får tänka i dessa banor. vi kan inte bygga fabriker osm är som skokartonger där anställda får vara utan dagsljus i många timmar på dagarna. De tiderna är nog förbi snart, säger Christian Eliasson.

Han är vd på företaget Ledlight Scandinavia som valt att marknadsföra den en ny ide somm bygger på dagsljus. Framtidens energilösningar är årets tema på den stora fastighets- och fjärrvärmemässan som pågår på Elmia i Jönköping. En nyhet för i år och som bara funnits i drygt ett år i Sverige är det dagsljussystem som Christian Eliassons företag visar upp. Där man på ett naturligt sätt för in uteljus in i mörka utrymmen som lagerlokaler, skolor eller villor via en avancerad optik och som kan liknas vid en stor glaskupa som monteras i taket.

– En prisma som är formad så att den sprider ut ljuset åt sidorna, till skillnad från till exempel en takkupol. Tekniken innebär att man förlorar väldigt lite ljus på vägen, säger Christian Eliasson.

Fördelen med det här ljussystemet är att man under dagtid alltså slipper ha igång någon annan belysning som drar ström. Och under det år som företaget marknadsfört det nya energisnåla systemet har både vanliga villaägare och företag nappat på idén, bland annat i Habo där Kommunen nu har installerat den här tekniken på två dagis. Enligt Christian Eliasson finns det vinster att göra med den här tekniken.

– Den stora vinsten är att man får in mycket dagsljus och mår bra, men sedan finns det en ekonomsik aspekt. Det här innebär ju att man inte behöver ha den artificiella belysningen tänd särskillt mycket.

Reporter Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se