Jönköping

Dålig kontroll av politikers ersättning

1:40 min

Kontrollen av ersättningarna som betalas ut till politiker efter att de slutat är dålig. Trots att det rör sig om miljonbelopp som betalats ut de senaste åren, så kontrolleras sällan underlagen visar Sveriges Radios granskning.

Länets kommuner och landsting har de senaste åren betalat ut miljonbelopp i så kallade visstidspensioner till avhoppade politiker, som Nyheterna berättar om i veckan. Nu visar det sig att kontrollen av ersättningarna i det närmaste är obefintlig. Istället får politikerna redogöra för sina inkomster själva och lova på heder och samvete.

– Vi har inget med det att göra, ingen kontroll, säger Fredrik Kittendorf, pensionshandläggare vid Jönköpings kommun.

Trots att det är så mycket som sju miljoner kronor som kommuner och landsting i länet betalat ut i så kallade visstidspensioner till före detta topp-politiker sedan 2009, är kontrollen i stort sett obefintlig.

Politikernas visstidspension ska minskas om de tjänar tillräckligt mycket pengar från annat håll, detta för att de inte ska kunna få dubbla inkomster.

Men ingen av länets 13 kommuner eller landstinget sköter den här kontrollen helt på egen hand, de flesta kontrollerar överhuvudtaget inte. Istället får politikerna på heder och samvete fylla i en blankett där de redovisar eventuella inkomster och sedan sköter ett privat pensionsbolag att det blir rätt.

Kommunerna hänvisar till pensionsbolaget

– Kontrollen sköts av vår pensionsadministratör KPA, vi har inget med det att göra. Eftersom det är väldigt få som har den här visstidspensionen så känns det rimligt, säger Fredrik Kittendorf vid Jönköpings kommun

Men inte heller pensionsbolaget gör några kontroller, inga avstämningar med skatteverket att politikerna fyller i rätt inkomst och inte heller gör man några rutinkontroller, enligt Gunilla Hallenberg på pensionsföretaget KPA som sköter det här åt de flesta kommuner.

– Däremot gör vi ibland särskilda utredningar på Sveriges kommuner och landstings uppmaning, men inte i en normal handläggning, säger Gunilla Hallenberg.