Barn som nekas tvångsvård lämnas vind för våg

Många barn i länet får inte den hjälp och det stöd av samhället som de behöver trots att de i hemmen far både fysiskt och psykiskt illa. Det visar en rapport som Länsstyrelsen presenterar i dag.

Rapporten handlar om totalt 42 barn i länet som under 2001 och 2002 levt i en sådan misär att socialnämnden ansett att barnen bör tvångsomhändertas för att inte ta skada. Men någon tvångsvård har det inte blivit, en orsak till det kan vara att länsrätten gjort en annan bedömning än socialtjänsten, och för 23 av barnen, alltså över hälften, så har det inte blivit någon annan hjälp heller.

Rapporten presenterar fall där barn blivt öppet misshandlade, barn som lever i hem där både modern och fadern missbrukar narkotika och är mer eller mindre kända brottslingar.

Orsaken till att dom här barnen inte fått någon hjälp från samhället kan förklaras med att familjerna vägrat att ta emot någon hjälp eller valt att flyttat till någon annan kommun men i rapporten framkommer det att ett stort ansvar även vilar på kommunernas socialtjänster.

Margaretha Johansson, socialkonsulent på länssyrelsen och ansvarig för rapporten, säger till Nyheterna att socialtjänsten ute i kommunerna måste bli bättre på att följa upp och kontrollera hur barnen lever, bli bättre på att se problemen ur barnens perspektiv och bli bättre på att inför domstolsförhandlingarna förklara hur illa barnen kan fara om de lever kvar i hemförhållanden där det förekommer misshandel och knark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".