Sävsjö

Studieförbund i chock efter uteslutning

1:39 min

Beskedet kom som en chock för Sävsjöavdelningen. Eftersom man inte vill dela med sig av sina miljoner så får man heller inte vara en del av Studieförbundet Vuxenskolan längre. Trots att man skött sin lilla avdelning i 44 år.

Det oväntade beskedet kom i veckan och Sten-Åke Klasson, som är ordförande för Sävsjöavdelningen, trodde inte att de skulle bli uteslutna.

– Visst kännst det lite konstigt, jag trodde sunt bondförnuft kunde få råda, det är inte mer än tre månader tills den nya länsavdelningen startar och är det då rätt att utesluta en liten avdelning som skött sig i 44 år.

Som Nyheterna berättade igår har Studieförbundet Vuxenskolan uteslutit sin avdelning i Sävsjö, sedan Sävsjöavdelningen fört över 4,5 miljoner kronor till en stiftelse.

Anledningen till att de bildade en stiftelse förra året är att de vill skydda sina egna pengar när olika lokala föreningar slås ihop till en länsgemensam, enligt Sten-Åke Klasson. Han menar att de helt enkelt inte kunde dela med sig av sina pengar som så många av kommunens invånare har arbetat ihop genom ideellt arbete.
– Vi hade gjort dem väldigt besvikna och vi har fått ett oerhört stöd från kommuninvånarna.

Beskedet om uteslutningen kom nu i veckan så än vet inte Sävsjöavdelningen vad som kommer att hända med avdelningen och vad de 4,5 miljonerna ska användas till.
– Vi måste få smälta det här, säger Sten-Åke Klasson.