Svenska kyrkan

Protestböcker stödjer omtyckt assistent

1:32 min

Med hjälp av protestböcker som alla kan skriva i försöker de som bor i Gränna och på Visingsö få tillbaka en omtyckt församlingsassistent.

I våras sa mannen upp sig och slutade efter en konflikt med arbetsgivaren Svenska kyrkan. Men ortsborna har inte gett upp.

Konflikten kring en tidigare anställd församlingsassistent inom Svenska kyrkan i Gränna växer nu.

Församlingsassistenten sa tidigare i år upp sig efter oenighet med arbetsgivare.  Men nu försöker boende i Gränna och på Visingsö att få honom tillbaka, genom att lägga ut protestböcker i butiker i Gränna och på Visingsö.

Där kan den som vill skriva sin åsikt, säger Pia Bågenholm. Hon sitter i Visingsö kyrkoråd och har tagit initiativ till böckerna.
-Vi måste kunna diskutera och stå för sina åsikter, och jag blir jätteglad om de som har åsikter skriver dem så ska vi lämna över detta, säger Pia Bågenholm.

Assistenten, som också är pastor, har under många år arbetat både inom svenska kyrkan och ett frikyrkosamfund i trakterna kring Gränna. Han beskrivs av Pia Bågenholm som mycket omtyckt i trakten för sitt djupa engagemang i människors liv och många ville under hans anställning inom Svenska kyrkan anlita honom till både bröllop och begravningar.

Men det har ansvariga inom Svenska kyrkan inte varit lika glada åt och konflikten eskalerade sedan kyrkan skickat ut ett brev till Visingsöbor som uppfattades som en uppmaning att inte anlita assistenten.

I somras sade ha upp sig, men enligt Pia Bågenholm är det många Grännabor som vill ha honom tillbaka.

-Många tycker att han skulle bli en utmärkt präst och ta hand om oss. Många församlingsbor tycker en sak, men de ledande i församlingen tycker en annan sak.

Efter en lång rad insändare i Jönköpings-Posten, många anonyma, har nu alltså Pia Bågenholm tagit initiativ till att lägga ut protestböcker i butiker, både i Gränna och på Visingsö där de som vill kan skriva i stort sett vad de vill som rör frågan. Sedan ska böckerna skickas in till stiftet, som ett folkets stöd till assistenten.

-Jag vill att det rätta ska komma fram till dem som tar emot ansökan för präster, säger Pia Bågenholm.

Är ni bara några få som driver det här, eller har du många bakom dig, tror du?

-Det märker vi om några veckor, det kommer att märkas i böckerna.