landstinget

Politiker fick 6,5 miljoner utan att jobba

0:40 min

Han har inte haft ett enda jobb på 18 år. Trots det har det gamla moderata landstingsrådet Per-Anders Johansson från Tranås kunnat få ut 6,5 miljoner kronor i ersättningar från landstinget.
- Jag följer bara reglerna, säger han själv.

Per-Anders Johansson, (icke att förväxla med Peranders Johansson från Smålandsstenar som nyligen avgick) slutade som moderat landstingsråd redan 1993, bara 47 år gammal. Sedan dess har han kunnat leva gott på omkring 30 000 kronor i så kallad visstidspension från landstinget.

I år går han i ålderpension och har då enligt våra beräkningar totalt under dom 18 åren kunnat kvittera ut över 6,5 miljoner kronor, utan att behöva jobba eller gå i pension. Med den löneskatt landstinget får betala handlar det om kostnader för skattebetalarna på en bra bit över åtta miljoner kronor enligt Nyheternas beräkningar.

- Jag har följt det reglesystem som landstinget beslutat om, säger Per-Anders Johansson.

Hade du inte kunnat söka ett annat jobb?

- Nej, jag har ägnat mig åt egen verksamhet så jag har inte sökt ett löntagarjobb på det viset?

Varför inte?

- Nej, jag har inte haft behov av det. Du får fråga dom som beslutat om de tycker det är rimligt eller inte.

Har du inget moraliskt ansvar att skaffa en inkomst eftersom det är skattefinansierat?

- Nej, det tycker jag inte. Jag har fått det här erbjudandet och mottagit det.

Per-Anders Johansson går också enligt de gamla reglerna som ger honom möjlighet att dessutom har andra inkomster ovanpå pensionen, och det har han också haft, vissa år över 100 000 kronor ytterligare.

Under åren har han dessutom byggt upp en mindre förmögenhet i fastigheter. Flera hus ligger centralt i Jönköping dit han flyttat från sin tidigare adress i Tranås, men han äger också flera skogs- och jordbruksfastigheter i Aneby, totalt värde över tio miljoner kronor.

Men hans moderata partikamrater tycker annorlunda.

- Det är stötande, säger moderataernas ordförande i länet, Anders Karlgren, som tycker att man nu ska se över systemet för visstidspensioner efter Sveriges Radios granskning senaste veckan.

- Det finns punkter här som måste uppfattas av allmänheten som helt galna, säger Anders Karlgren.

Nyheterna har tillsammans med Sveriges Radios lokala stationer den senaste veckan rapporterat om hur politiker kan ta ut pensioner innan de är 65, utan att behöva jobba, men fallet Per-Anders Johansson står i en klass för sig.

De nya regler som gäller i dag säger att politikerna kan gå när de är 50 år och att andra inkomster måste samordnas, något som alltså inte gäller Per-Anders Johansson som går enligt de äldre och mer generösa reglerna.

Men även de nya reglerna kan upplevas som för generösa, tycker Anders Karlgren, bland annat att man kan ha inkomster av kapital utan att visstidspensionen minskas och att man kan få redan vid 50 års ålder och få ut den.