Lasso

Blir du osmart av din smarta telefon?

5:17 min

Det finns i dag uppskattningsvis tre miljoner smartphones i Sverige. Det innebär att tre miljoner svenskar har tillgång till all världens information via några klick på en apparat de har i fickan. Men hur påverkar det vårt minne?

Kommer man inte på namnet på en skådespelare,  så söker man bara i luren. Detsamma gäller historiska årtal, matrecept och vägbeskrivningar. Har du det inte i hjärnan så har du det i fickan.

– Jag använder den på tipspromenader och så, säger en tjej vi frågar på stan.

– Jag gillar att ha rätt över min flickvän, så då är det bra att kunna ta fram google, säger en kille.

För informationen har du inte i hjärnan?

– Nej, nej, säger han och utbrister i ett skratt.

Varför är det så då?

– För man är väl lite lat!

Och visst är den allt ett bra hjälpmedel den där smartphonen. Men är det kanske lite som killen på stan sa. Att vi blir lata? Och vad innebär det för våra hjärnor?

En studie som gjorts i USA visar att tillgången till sökmotorer såsom Google gör att minnet försämras vad det gäller fakta. Det ska tydligen vara naturligt eftersom vi vet att faktan finns tillgänglig på annat håll - nämligen nätet.

Då den undersökningen gällde datorer som vi har tillgång till ofta, men inte konstant som med mobilen. Så det är klart man undrar vad det gör för minnet att vi hela tiden, dygnet runt kan kolla upp fakta i luren.

Anna Dahl är forskare i gerontologi vid hälsohögskolan i Jönköping.

– Det finns forskning som visar att vi inte fokuserar på faktakunskapen. Men det vi istället lär oss är hur vi ska hitta faktan, säger hon. 

Vad Anna Dahl säger är alltså att visst, vi kanske minns lite mindre men vi lär oss andra saker som hur vi ska få tag på informationen. Det låter ju ändå rimligt och betryggade med tanke på att den amerikanska forskningen pekade på försämrat minne. Något som vi inte ska oroa oss över enligt Anna Dahl.

– Det är hjärnans sätt att anpassa sig helt enkelt.

Men det finns de som ser annorlunda på fenomenet. Pär Anders Granhag som är minnesforskare i psykologi vid Göteborgs Universitet är inte alls lika positivt inställd till vad som kan ses som minnets anpassning till den nya tekniken.

– En sak är att vi kan tappa vår förmåga att lära in och organisera material. Sen även att kunna plocka fram det, alltså att minnas. Den viktiga konsten går förlorad, säger han och fortsätter:

– En annan negativ aspekt av detta är att om man lägger minnen extern (läs: exempelvis i en smartphone) istället för i sig själv så har man inte alls samma möjlighet att plocka fram och tänka på de här sakerna.  Man missar biten att göra något till sitt eget och på så vis skapa förståelse och mening och även kunna förhålla sig kritiskt.

Det verkar vara mycket som kan gå snett enligt Pär Anders Granhag. Inte bara minns vi sämre utan vi slarvar även bort vår förmåga att reflektera. Tydligen är det den där latheten som sökmotorerna kan leda till som är den stora boven.

– Minnet kan ses som en muskel. Utan träning så förtvinar muskeln. Det funkar liksom inte att vila sig i form för ett maraton. Det krävs ständig träning. Och det är någonting som de här externa minnena kan slå negativt på, säger Pär Anders Granhag.

Men Anna Dahl hon vill inte se till de här nackdelarna med den tekniska utvecklingen.

– Jag tycker det är superpraktiskt. Det är som jag sa tidigare, vi har anpassat oss till den tekniken som finns och fokuserar på det vi behöver i dag istället för den information man kanske behövde för 20 år sedan, säger han.

Och alla vi smartphoneanvändare, vi får kanske fundera lite över om den gör vårt minne sämre eller inte. För i slutändan är det väl bara vi som egentligen vet.

Fråga

Viktor Mattsson

viktor.mattsson@sr.se
036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.