Ett år efter valet

Praktisk politik för ohelig allians i Vetlanda

1:17 min

Valet för ett år sen innebar stora förändringar i fullmäktige i Vetlanda. Centern som styrt sedan 70-talet, fick lämna ifrån sig makten och istället blev en socialdemokrat, Tommy Bohman, kommunsstyrelsens ordförande. Han tror inte att Vetlandaborna märker nån större skillnad.

Inte märkts någon större skillnad
-Jag tror inte att de märker någon större skillnad. För de har ju tidigare tyckt att det inte varit någon större skillnad på socialdemokrater och majoriteten när vi var i opposition, säger Tommy Bohman, socialdemokrat och kommunalråd i Vetlanda. 

Ohelig allians efter valet
Valet förra hösten vände upp och ner på kommunpolitiken i Vetlanda kommun. Sedan början av 70-talet hade alla val slutat likadant. De borgerliga vann alltid och en centerpartist blev alltid kommunsstyrelsens ordförande. Men i höstas kom två nya partier in i fullmäktige och de borgerliga hade inte längre egen majoritet. Därför tvingades socialdemokraterna, moderaterna och centerpartisterna till en ohelig allians för att bilda regering.

Måste kunna rucka på sig
Tommy Bohman tror inte att blockpolitiken kommer tillbaka i Vetlanda. Han menar att personkemin är viktigare för framtida samarbeten.
-Det är trots allt så att vi jobbar med många vardagsfrågor. Då handlar det om att lösa många praktiska problem.
-Om vi vet med oss att vi har lite olika uppfattningar i botten om saker, så måste vi ändå ha vetskap om att vi måste vara beredda att rucka lite på åsikterna för att vi ska kunna komma överens. Tänker vi så, så finns det möjligheter att jobba ihop med i princip vem som helst.