Jönköping

Böter för hot mot åklagare och poliser

1:27 min

Tingsrätten i Jönköping dömde igår en man från Landskrona för att ha skickat obehagliga mail till poliser och åklagare.

Mannen stod även åtalad för att ha hotat domare på Göta hovrätt i Jönköping, något han dock friades ifrån.

Bakgrunden till hoten ska vara en dom från 2002 där mannen anser sig oskyldigt dömd.

- Man kan ha viss förståelse för att en människa blir besviken om man blir dömd till ett hårt straff och att man i hastigheten kan kasta ur sig olämpligheter men att, som i det här fallet, långt senare söka upp tjänstemän som gjort sitt jobb och uttala förgripligheter är inte acceptabelt, säger kammaråklagare Peter Larsson.

Rättegången mot mannen som stod åtalad för att ha skickat otrevliga mail till domare i hovrätten, poliser och åklagare under flera års tid var en så kallad högriskrättegång och säkerhetsvakter visiterade alla som skulle in i rättssal 8. Det trots att så gott som ingen av de domare eller tjänstemän inom rättsväsendet som ska ha blivit hotade av mannen fanns i salen.

Inte heller någon domare från tingrätten i Jönköping fanns på plats. De hade konstaterats jäviga och istället dömde en domare från tingsrätten i Borås.

Mannen ska ha skickat flera mail under ett par års tid med anklagelser om att tjänstemän inom rättsväsendet var korrupta och ska också ha krävt dem på pengar.

Bakgrunden är att mannen känt sig felaktigt behandlad tidigare.

Företrädare för tingsrätten i Jönköping ville inte tala om fallet idag.

Den 44-åriga mannen nekade till brott och hans advokat sa i sin slutplädering att målet var principiellt viktigt just därför att mannen ansågs vara en så kallad rättshaverist.

Mannen dömdes för två av fallen för förgripelse mot åklagare och poliser till dagsböter, men friades på åtalspunkterna som rörde domare.