Föreståndare för Narconon förvånad över Länsrättens nej till behandlingshem

Trots att föreståndaren på Narconons planerade behandlingshem i Lättarp har 30 års erfarenhet av liknande arbete och redan är föreståndare i Huddinge stoppas hemmet av länsrätten. Föreståndaren saknar rätt utbildning, och han är själv förvånad över beslutet.

-Det är ju lite konstigt att man kan vara föreståndare för ett framgångsrikt behandlingshem i ett län, men inte duga i ett annat, säger den tilltänkta förståndaren Thomas Pettersson till nyheterna.
Planerna på ett behandlingshem för 40 missbrukare i Lättarp mellan Nässjö och Forserum har väckt starka känslor. Men nu har alltså länsrätten stoppat föreningen Narconons planer på behandlingshemmet. 
Socialstyrelsens föreskrifter från förra året kräver högskoleutbildning för en föreståndare och eftersom Thomas Petterson inte har det så säger länsrätten nej. Ett beslut som är väldigt konstigt tycker Narconons företrädare eftersom Thomas Pettersson redan idag är föreståndare för Narconons behandlingshem i Huddinge.
Narconon tycker att de skärpta reglerna slår orimligt hårt och nu kanske man överklagar beslutet.
-Det finns tre vägar att gå - antingen lägger vi ner planerna för Lättarp helt, eller så ordnar vi en annan föreståndare. Den tredje varianten är att vi överklagar, säger Thomas Pettersson.
Än så länge har han inte beslutat hur man ska gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".