1 av 7
Birgit Löfåss "Blåmesar" Foto: Jönköpings kommun
2 av 7
Bengt Kristensons "Öppnad stad" Foto: Jönköpings kommun
3 av 7
Jan Forsbergs "Lyckliga människor" Foto: Jönköpings kommun
4 av 7
Gösta Werners "Till sjöss" Foto: Jönköpings kommun
5 av 7
Uno Ernsts "Pilevång" Foto: Jönköpings kommun
6 av 7
Walter Frylestams verk heter "Tre granar" Foto: Jönköpings kommun
7 av 7
Levyz "Flicka i fönstret" Foto: Jönköpings kommun
Jönköping

Till salu: Kommunens konst

Anna Mårtensson: ”En hel del konst fyller förråd idag och det är onödigt”
2:23 min

Konstauktion, loppis eller auktion. Hundratals konstverk från kommunens förråd ska säljas. Det föeslår de styrande politikerna i Jönköping.

– Ja, vi tycker att allmänheten ska få del av den konst vi har. Konstnärer har lagt ner sin själ i verken och flera av dem står i förråd idag. Vi vill minska på konsten i förråden, säger Anna Mårtensson, kommunalråd och folkpartist.

I källaren på nya arkivhuset i Jönköping ligger hundratals tavlor som har varit inplastade fram tills bara en liten stund sedan, eftersom det har varit vattenskador i byggnaden. Men nu är de avtäckta.

– Om det blir försäljning så kan man hålla auktion, loppis eller lotteri, säger Christian Friis, kontorschef på kulturförvaltningen i Jönköpings kommun.

Hur det ska gå till är långt ifrån klart, men de 400 tavlorna som inte använts på länge kan komma ut till försäljning. Den politiska majoriteten vill också se över om det kan finnas fler verk i bortglömda korridorer i kommunala byggnader. Verk som ingen har någon glädje av utan som kanske kan säljas.

Förslaget om att anordna konstförsäljning lade de styrande politikerna fram igår när de presenterade sitt budgetförslag för nästa år, ett förslag som innebär tuffa besparingar i alla kommunala verksamheter.

Men enligt Anna Mårtensson handlar förslaget om att sälja konst inte främst om att få in pengar utan om att göra konsten tillgänglig.
– Det kan kanske finnas någon tavla som är värd lite mer men jag tycker framför allt att det handlar om att få igång konstlivet i Jönköping.

Läs mer

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".