EU ska rädda Gnosjöregionen

Den hittills så välmående Gnosjöregionen behöver hjälp från EU för att överleva. De senaste årens dramatiskt ökade konkurrens från låglöneländer och jobb som flyttats utomlands har nämligen skapat en helt ny hotbild.

Näringslivet och IUC hoppas få kommunerna i Gnosjöregionen och länsstyrelsen att ställa sig bakom en ansökan om maximalt 30 miljoner kronor ur ett program som EU startar. Det går ut på att stödja projekt som hanterar förändringar och omstruktureringar, där man måste skapa nya möjligheter för att hänga med i den internationella konkurrensen. Men det är en lång process innan EU ger besked. Först måste en mycket noggrann ansökan formuleras, det beräknas ta hela nästa år och kostar 400.000 kronor. Pengar som IUC förutsätter att Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryds kommuner ställer upp med. Blir det sedan klartecken från Bryssel så räknar man med att projektet startar år tjugohundrasju och sedan pågår under två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".