Omhändertagande av barn ska ske på samma sätt över hela landet

Det är viktigt att barn som behöver tas omhand av socialtjänsten bemöts på samma sätt över hela landet. Det anser Socialstyrelsen, som nu vill sprida en ny metod runt om i landet för att underlätta för socialsekreterare och andra som möter barn och deras föräldrar.

Idag finns det brister när det gäller hur barn och föräldrar, som kommer i kontakt med socialtjänsten bemöts, menar Johanna Jansson, projektledare på Socialstyrelsen.

Med en speciell metod blir det lättare för socialtjänstens personal att arbeta lika landet över och också ge en bättre hjälp.

Det centrala i metoden, som Johanna Jansson igår presenterade för personal från landstinget och länets kommuner, är att alltid utgå från barnets behov, något som kommer i skymundan ibland idag.

Socialstyrelsen hoppas att metoden ska användas över hela landet under nästa år. Idag testas den i sju kommuner i landet.

Bildligt sett ser tänkandet ut som en triangel. I mitten är barnet placerat. På triangelns tre sidorna finns de olika faktorerna som gör att barnet, som behöver placeras på ett hem, eller i en familj ska få det så bra som möjligt, det handlar om barnens behov, föräldrarnas förmåga och familj och miljö omkring barnet.

Socialstyrelsen har stora förhoppningar på ett bättre arbete ute i kommunerna, med hjälp av den här triangel-metoden, säger Johanna Jansson, till Nyheterna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".