Hastighet och dålig uppmärksamhet orsak till lastbilsolyckorna

Det är för hög hastighet och för låg uppmärksamhet som orsakar olyckorna med långtradare. Det konstaterar Åke Qvarnström chefskonsulent på trafiksäkerhetsföreningen NTF efter att han granskat drgt 100 olyckor på länets vägar.

-Många förare kör i 90 när högsta tillåtna hastighet för sådana ekipage är 80 kilometer i timmen, säger Åke Qvarnström.

Det i kombination med att förarna medan de kör tar emot körorder via SMS, pratar i mobilen eller gör kaffe i bryggaren i hytten orsakar många olyckor, enligt honom.

Genom polisutredningar och intervjuer med både chaufförer och transportföretagare har Åke Qvarntröm då fått svart på vitt det som han länge misstänkt.

2003 inträffade i snitt fem långtradarolyckor med personskador i månaden i länet, fram till sista juli i år låg den siffran på 5,3 olyckor. Det verkliga antalet är nog dessutom dubbelt så stort, tror han, eftersom han bara tittat på olyckor där föraren skadats.

Och medelåldern på förarna som är inblandade är låg, hittills i år 22,5 år.

-Många företag rekryterar förare innan de gått klart sin treåriga utbildning, och effekten blir outbildare förare på vägarna. Eleverna borde inte få sina förarbevis förrän de gått klart sina tre år, säger Åke Qvarnström.

För att trenden ska vända måste branschen sätta sig ner och diskutera säkerheten, säger han. Och han vill att alla olyckor ska utredas som arbetsplatsolyckor.

-Då kanske det kan ske en förändring, tror Åke Qvarnström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".