Bo Jansson, informationsansvarig för Länsarbetsnämnden. Foto:Pablo Dalence.

Många intresserade av ett "friår"

Innan regeringens budgetförslag ens klubbats igenom, har redan olika länsinvånare börjat ringa till Länsarbetsnämnden för att fråga eller ansöka om ett friår.

De anställda på Länsarbetsnämnden har idag blivit nerringda av personer som vill söka friår.

I budgetpropostionen som presenterades idag framgår nämligen att friåret, alltså att man får så att säga byter plats och ersättning med en arbetslös, kommer att gälla över hela landet.

Friår innebär en möjlighet för en anställd att ta ledigt
från sitt arbete medan en arbetslös får platsen. Under ett par år har det funnits på försök i ett antal kommuner, men från och med årsskiftet kommer det att gälla för hela landet.

Men antalet personer som kan söka är begränsat till 12 000 och exakt hur många platser det kommer att finnas till förfogande i länet är än så länge oklart. Bo Jansson på Länsarbetsnämnden tror inte att alla som söker friår i länet verkligen kommer att få det beviljat.

Om två veckor kan den som vill ha friår lämna in sin ansökan det framgår av budgeten som presenterades idag.

Frågan har framförallt drivits av miljöpartiet som genom friåret hoppas att långtidsarbetslösa, invandrare eller andra som har svårt att få jobb ska komma in på arbetsmarknaden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".