Branden i kraftvärmeverket eftersläcks

0:49 min

Branden i värmekraftverket på Torsvik söder om Jönköping är under kontroll och räddningstjänsten jobbar nu med att släcka glödhärdar i den stora betongbunker, där mängder av sopor fattade eld på söndagskvällen.

Boende i närområdet uppmanades först att hålla fönster och dörrar stängda på grund av giftig rök, men den varningen togs senare bort.

Räddningstjänsten räknar med att eftersläckningsarbetet kommer att pågå en bra bit in på måndagen. Fortfarande är det mycket rök i soputrymmet.

– Man öser nu in mängder med sopor i pannan intill och eldar upp, vilket blir till värme ute i bostäderna, säger Göran Melin, räddningsledare på plats.

Det finns villaområden i närheten och stadsdelen Råslätt ligger några kilometer norr om värmeverket. Invånare där uppmanades först att hålla sig inomhus, men sedan drogs det tillbaka.

Avfarten från E4:an mot Norrahammar och Taberg spärrades först av för att inte få in trafik i området, men togs sedan bort.

Bunkern är omkring 40 gånger 20 meter och det har brunnit i ena hörnet i ungefär en fjärdedel av bunkern. Vad som har orsakat branden är oklart.

Ingen person ska ha skadats.

Kraftvärmeverket på Torsvik ägs av det kommunala bolaget Jönköping Energi.