SAMSET/JÖNKÖPING

Skarp kritik mot ny friskola

2:01 min

Barnen på Samset i Jönköping kommer att hänvisas till en privat grundskola om den borgerliga majoriteten får som den vill. Det blir i så fall den första och enda skolan i området. Men det möter nu hård kritik från oppositionen.

Det byggs just nu mycket bostäder i området Samset som ligger i Jönköpings västra utkant, dit många barnfamiljer har sökt sig.

Hittills har man löst skolgången genom att tillfälligt placera paviljonger och bygga ut skolor i närliggande områden, men nu planerar man i kommunen för en ny skola på området med plats för 400 elever.

Förmodligen blir det ett privat friskoleföretag som får ta hand om och driva den nya skolan som planeras. Som vi kunnat berätta tidigare har  majoriteten bestämt detta tidigare .

Det kan bli utbildningsföretaget Vittra som driver grundskolor i flera andra kommuner som ska driva skolan. Företaget har anmält intresse för att starta skolan på Samset med 400 elever. Det är första gången som politikerna öppnar för en friskola på ett helt nytt område.

- Det är ju den kommunala skolan vi ska ugå ifrån. När man har ett sådant här nybyggnadsområde som är inne i en stark expansionsfas och det nuvarande antalet skolplatser inte räcker, är det kommunens förbannade skyldighet att se till att det finns en kommunal skola, säger socialdemokraten Magnus Rydh.

Erika och Anders Solheim bor på området med sin 3-årige son och de skulle hellre föredra en kommunal skola.

- I dagsläget känns det som en kommunal skola. Tyvärr hör man om att det är dåligt med lärare och dåliga lokaler på de privata skolorna. Men eftersom sonen bara är tre år har man inte satt sig in så mycket i frågan än, säger Anders Solheim.

- Det är inte alltid de har lika bra kontroll på de privata skolorna som de kommunala, säger Erika Solheim.

- För min del spelar det ingen roll, men jag tycker det är kommunens ansvar i första hand, tycker Monika Lindberg som också bor på Samset.