Miljö

Jönköpingsborna bra på att sopsortera

1:25 min

Invånarna i Jönköping sopsorterar bättre, väljer oftare energisparlampor och köper mer begagnat. Ändå är inte kommunens miljösamordnare nöjd.

Invånarna i Jönköpings kommun har blivit bättre på att tänka miljövänligt. Det visar en undersökning som kommunen har gjort. Till exempel sorterar fler sina sopor bättre och användning av energisparlampor har ökat.

Men Eva Göransson, Agenda 21-samordnare i Jönköpings kommun, tycker att miljövanorna kunde blivit ännu bättre.
– Man är väldigt bra på sopsortering, men det vore roligt om miljöfrågan var något mer än bara avfallssortering - att man tänkte när man konsumerar till exempel, men jag tror att det kommer öka mer och mer.

För ungefär nio år sedan gjorde Jönköpings kommun en liknande undersökning där man ville få reda på invånarnas miljövanor. Och det har hänt en hel del sedan dess. Till exempel köper vi mer begagnade kläder och fler köper begagnade bilar och möbler. Användningen av energisparlampor har också ökat sedan senaste undersökningen.

Men något som inte förändrats är invånarnas resvanor. Vi är bilälskare i Jönköping, säger Eva Göransson, och undersökningen visar just att vi kör väldigt mycket bil i kommunen.

Något som förvånade Eva Göransson var vilket miljöproblem som invånarna tycket var störst. Hon hade trott att klimatfrågan skulle komma långt upp men istället oroar sig invånarna mest för kemikalieutsläpp och ohållbar konsumtion.
– Det tycker jag är både roligt och intressant, men den analysen får vi ta en annan gång.