Lasso

Nu ska Frejaskådisarna få betalt

4:47 min

Teatergruppen Freja där deltagarna har någon form av psykisk funktionsnedsättning har under flera år skådespelat utan lön. Men nu ska det bli ändring på det.

– Hittills har vår verksamhet varit en fritidsaktivitet, alltså en amatörteatergrupp. Så de har inte fått betalt. Men nu har vi nått en punkt då vi är tvungna att ta nästa steg, säger Helle Solberg som är musik- och orkesterchef på Smålands musik & teater.

Det här steget som Helle Solberg pratar om är riktiga anställningar. Vad hon tillsammans med sina kollegor vill få till stånd är projektanställningar där man under tre års tid anställer sex av killarna och tjejerna i musikteatergruppen Freja.

– Först och främst blir de en del av Freja, alltså spela musik- och teater och jobba med workshops mot särskolor med mera. Samtidigt är det ju inte varje dag det finns teater att spela så vi har tänkt att tjänsterna kombineras med annat, exempelvis vaktmästare eller kanske i arkivet.

Men än så länge är inget spikat. Diskussioner har förts redan sen i våras men sådant här tar tid poängterar Helle Solberg. Just nu samtalar man med kommun och landsting såväl som försäkringskassan och arbetsförmedlingen hur det hela skulle kunna se ut.

– Vi har fått jättebra respons från alla inblandade parter. Vilket inte är så överraskande eftersom det finns ett behov att få ut de här ungdomarna ut i en meningsfull och betydelsefull aktivering, säger Helle Solberg.  

Helle Solberg hoppas på att projektet ska vara igång om några månader. Vad som återstår är det klassiska: pengarna.

– Till slut är det alltid ekonomin som ska gå ihop. Vi har en del på plats men vi måste få ihop de sista bitarna, säger hon och fortsätter:

– Jag tror definitivt vi kommer ro det här i hamn.