Lasso

Övar i burken istället för i buken

6:13 min

Att göra en bukoperation är ett stort ingrepp. Att göra en titthålsoperation istället sparar både lidande och pengar. Därför tränar nu ST-läkare på Länssjukhuset Ryhov i en simulator. Se filmen här!

Det är som ett tv-spel när ST-läkaren Maria Hansson Ulin övar i en simulator för en så kallat titthålsoperation eller laparoskopi som det egentligen heter.

ST-läkaren håller i  två klorliknande redskap som ska till exempel knipsa av ett blodkärl som visas på en skärm framför henne, och det här svårare än vad man kan tro.

– Det var mitt första försök på just den här uppgiften och som du ser klarade jag mig inte, säger Maria Hansson Ulin och skrattar.

Och det här ska du göra på en riktig människa sen?

– Det är ju tanken så det betyder mycket att man får öva såhär innan.

I två dagar har Länssjukhuset Ryhov i Jönköping fått låna in några laparoskopisimulatorer och på dem ska åtta ST-läkare från kirurgkliniken och kvinnokliniken få lära in och träna på titthålsoperationer.

Just titthålsoperationer är väldigt viktiga för både patientens säkerhet och för Länssjukhuset Ryhov, säger Magnus Berndtzon som är projektledare på enheten Metodikum i Jönköpings län.

– Det här är ett sätt att dels skynda på lärande för de som vill bli duktiga titthållskirurger. Man lär sig hantera krångliga situationer snabbare, säger han.

Lyssna på hela inslaget ovan!