Jönköping

Sturesson (kd) möter kritiken mot friskolan

1:34 min

I går riktade oppositionen kritik mot byggandet av en privat skola i det växande bostadsområdet Samset. Nu försvarar det kristdemokratiska kommunalrådet Anders Sturesson byggplanerna.

– I kommunens planering trodde man den skulle vara klar 2015 för drift. Men nu finns en förfrågan där den skulle kunna vara klar redan 2013. Vi ser positivt på det, säger han.

Området Samset är ett av de mest expansiva områdena i Jönköping just nu där husen växer som svampar i ett helt nytt bostadsområde.

Det här har friskolekoncernen Vittra upptäckt och vill därför bygga en skola i området.

Jönköpings kommun hade tänkt bygga en egen skola där 2015, men med Vittra blir det istället redan 2013 och därför vill den borgerliga majoriteten tillsammans med miljöpartiet, släppa marken till det privata bolag som ska bygga.

Det här är första gången en privat skola byggs i ett nytt område och något som mött hård kritik från socialdemokratiska skolpolitikern Magnus Rydh. Så här sa han i Nyheterna igår.

– Det är kommunens förbannade skyldighet att se till att det finns en kommunal skola i ett nybyggt område i första hand.

Men kristdemokraten Andreas Sturesson tycker det är bra att skolan nu kommer igång tidigare och påpekar också att det finns kommunala skolor i områdena runt omkring.

– Jag tycker man ska ha med i beräkningarna att Magnus Rydh inte främst är en friskoleförespråkare och att det kanske ligger med som en komponent i hans resonemang.

Men Jönköping växer och frågan är nu vad som händer när fler aktörer kommer och vill bygga nya skolor från grunden. Men där har politikerna inte satt ned foten ännu.

– Vi fortsätter diskussionen i respektive partier om hur vi i framtiden ska hantera den här typen av förfrågningar. För då skapar man en princip för hur kommunen ska agera.