Lasso

Svenskar snattar mest i Norden

4:51 min

Svenskarna snattar för mer än 6,4 miljarder i år visar en undersökning från ett säkerhetsföretag. Det här omfattande snatteriet kostar varje svensk kund nästan 800 kronor extra om året i form av höjda butikspriser.
Vem är det som snattar då?

Per Geijer är säkerhetschef i branschorganisationen Svensk Handel. Han har svaret på vem som snattar:

I år stjäls varor för 6,4 miljarder kronor från svenska butiker. Accessoarer, rakningsprodukter och kött tillhör de mest stöldbegärliga varorna. Även ost, barnkläder och kosmetika är populärt att sno, visar en undersökning från säkerhetsföretaget Checkpoint Systems.

Branschorganisationen Svensk Handel menar att häleridelen är ett "jätteproblem". Enligt säkerhetschef Per Geijer är det väldigt lätt att omsätta stulna varor i pengar.

- Vi har organiserade stölder där man går in i butiken och tömmer en hel sektion på varor. Då är det beställningsjobb och man säljer det direkt vidare, säger Per Geijer.

Stölderna utgör i dag 1,4 procent av de svenska butikernas omsättning. Det är mest i hela Norden. Per Geijer kan inte förklara varför det stjäls mer här än i Norge, Finland och Danmark. Lagstiftningen är det inget fel på, menar han.

- Men vi har ett rättssystem som lämnar en del övrigt att önska. När butikerna polisanmäler brotten är det ingen som bryr sig om det. Därför låter många bli att polisanmäla och polisen tolkar det som att stölderna går ned, säger Per Geijer

Fråga