Regionfrågan

Kalmar öppnar dörren till Jönköping

1:48 min

Svängningen bland politikerna i Jönköpings län när det gäller regionfrågan rör om i grytan hos grannarna. Kalmarpolitikerna, som hittills varit inställda på en sydsvensk region med Skåne, öppnar nu för andra alternativ.

Frågan om vilken region de som bor i Kalmar län ska tillhöra i framtiden fortsätter att ta nya svängningar efter nya besked från politikerna i Jönköpings län.

För en tid sen såg det ut som att en sydsvensk region med Skåne, Blekinge och Kronoberg var enda alternativet för Kalmar. Men nu visar det sig att toppolitiker från Jönköpings län kommer till Kalmar nästa vecka, för att diskutera frågan.

Fortfarande öppna för alternativ

– Vi måste ta oss den tid som behövs, i synnerhet eftersom det finns flera kommuner i Kalmar län som är tveksamma till en sydsvensk region, så bör vi vara lyhörda och se - finns det andra alternativ, säger regionförbundets ordförande Harald Hjalmarsson från Västervik.

Ända fram tills för några veckor sedan var inviterna från både Kalmar län och Östergötland förgäves, framför allt för att Moderaterna och Socialdemokraterna i Jönköpings län inte ville bilda någon stor region.

Oenigt län kan få svårigheter

Jönköpings län räcker som region, tyckte de båda partierna, och den parlamentariska grupp som arbetar med regionfrågan har inte ens velat träffa kollegorna i grannlandstingen.

Det som hänt i Jönköpings län sedan dess är att kommunerna fått tycka till om den ansökan som landstinget tänkt skicka till regeringen. Och det har visat sig att de bara har stöd av en knapp majoritet av kommunerna. Resten vill visst ha en storregion. Och det kan bli svårt för ett oenigt län att få gehör i Stockholm för sina önskemål.

Olika syn på mötet

Mötet nästa vecka är ett förutsättningslöst möte som inte kommer leda fram till någon överenskommelse av något slag. Politikerna i Jönköpings län är fortfarande är långtifrån överens. Och i Kalmar läns landsting har de ledande politikerna varit tydliga med att man inte har tid att vänta in dom.

Det finns också olika syn på vad syftet med mötet nästa vecka egentligen är, om det bara handlar om samarbeten, eller möjligheten att bilda en gemensam region.

Vill utnyttja öppningen

Harald Hjalmarsson ser det som en möjlighet att föra de samtal som aldrig hann föras tidigare och indirekt ledde till att kommunerna i Kalmar just nu bara har spåret med Blekinge, Kronoberg och Skåne att ta ställning till.
– Nu vill ju Jönköping träffa oss, låt oss utnyttja den öppningen och se om vi kan hitta varann innan vi stänger dörrarna mot Jönköping och Linköping.

Reporter: Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se