Västra Götaland

Starka protester vid kaotiskt vargmöte

1:32 min

Mötet i Svenljunga kommun i går var stundtals kaotiskt. Det var länsstyrelsen i Västra Götaland som bjudit in till mötet då man har planer på att flytta varg till Svenljunga som gränsar till Gislaveds kommun.

Det blev fullsatt i går kväll när länsstyrelsen höll informationsmöte om förslaget att flytta varg till Svenljunga kommun som gränsar till Gislaveds kommun.

Roland och Susanne Johansson bor i byn Bosebo i Gislaveds kommun och bedriver fåruppfödning.

– Vi är rädda för att vargen ska vandra över till vår sida. Vi har tre hundra tackor plus lamm. Kommer det varg får vi lägga av med tiden. Det funkar helt enkelt inte. Sätta upp rovdjursstängsel går ju, men kommer de igenom stängslet en gång så är det kört sen, säger Roland Johansson.

Men kan inte vargen vara värd att bevara?

– Jag tycker inte vargen hör dit. Det finns ingen anledning. De har tagit sig vatten över huvudet, säger Susanne Johansson.

Vilka då?

– Regeringen och de som bestämt att vi ska ha rovdjuren, säger Susanne Johansson.

Enligt regeringens mål med en livskraftig vargstam ska ett antal vuxna djur flyttas från Lappland till andra områden i Sverige de närmaste åren. Senast 31 oktober ska viltförvaltningsdelegationen lämna ta beslut om vilka områden som kan vara lämpliga i Västra Götaland, och södra Svenljunga kommun är ett av två områden som pekas ut i förslaget.

Lena Löfgren