Lasso

Mindre tvångsvård inom psykiatrin

2:01 min

"Bättre vård och mindre tvång". Det är målet när 16 olika psykiatriska team från hela landet samlas i Jönköping. För nu ska antalet tvångsåtgärder inom psykiatrin minska och därför har Landstingets utvecklingsenhet Qulturum ordnat ett två dagars seminarium i Jönköping.

Någon som har stor erfarenhet av psykatrivården är Annelie Jäderholm, hon har själv blivit tvångsvårdad.

Annelie Jäderholm kallar sig själv för "brukar-proffessionell" och åker landet runt och föreläser om sina erfarenheter. Hon tampas med en psykos-sjukdom och har vid fem olika tillfällen själv varit inlagd på psykiatrin och har därför stor patienterfarenhet.

Att man nu vill minska behovet av psykiatrisk tvångsvård tycker Annelie Jäderholm är bra men vill betona att hon inte är helt emot tvångsvård heller.

För något år sedan gjordes en kartläggning där bland annat psykatrikern Herman Holm åkte runt till alla pyskiatriska klinker i landet för att bilda sig en uppfattning om hur den svenska psykiatrin såg ut.

Kartläggningen visar att det finns stora skillnader i användning av tvång på olika enheter och att man nu måste förstärka patientperspektivet, säger Herman Holm.

Han menar att den svenska psykiatrin måste utveckla och förbättra kvaliteten vid användning av tvångsvården.

Erika Almström är psykiatrisjuksköterska i Eksjö och har deltagit under dessa två dagar.
Så här säger hon om det: