Länet

Lantbruket - livsfarligt arbete

1:53 min

Lantbrukare har ett av landets mest riskfyllda arbeten och det är inte bara lantbrukaren själv som lever farligt på gården utan också barnen i familjen. Därför statsar LRF på säkerheten.

2008 startade lantbrukarnas riksförbund, LRF, projektet Säkert bondförnuft för att göra livet på gårdarna säkrare.


– Tittar man på statistiken som arbetsmiljöverket har ser vi att det är den farligaste branschen man kan jobba i, säger Ulrika Wahlberg som är kommunikatör på lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Lantbruket är en farlig arbetsplats och hittills i år har 12 olyckor med dödlig utgång inträffat i hela landet.

Bara den senaste tiden har flera uppmärksammade olyckor skett, här i länet stångades en man i Nässjö ihjäl av en tjur, och tidigare i år omkom en kvinna i Aneby när en höbal föll från taket. Det är bara några exempel på olyckor som skett inom lantbruket den senaste tiden.

Förra året minskade olyckorna inom lantbruket i statistiken från Arbetsmiljöverket men i år har trenden vänt och olycksstatistiken pekar uppåt igen. Med projektet Säkert Bondförnuft vill man nu från LRF:s sida uppmärksamma lantbrukarna på att gården och skogen är en farlig arbetsplats.

– Tyvärr är inte arbetsmiljö alltid så högt prioriterat. Men med besök, kurser och reklamkampanjer försöker vi lyfta de här frågorna, säger Ulrika Wahlberg.

Vad man gör är att besöka lantbrukarna och med samtal och handledning kunna visa sätt att arbeta säkert.

– Vi kommer inte med pekpinne utan att ställa rätt frågor och hjälpa lantbrukarna att själva hitta lösningar.

2013 avslutas projektet och då hoppas Ulrika Wahlberg på LRF lyckats åstadkommit en förändring.

– Vi hoppas att vi ska kunna halvera olyckorna. Det ska inte vara förenat med livsfara att arbeta som bonde, säger hon.