Jönköping/Borås

Tummen upp för motorväg

1:32 min

En möjlig motorväg mellan Jönköping och Borås kom i dag närmare. Enligt en ansvarig kommitté inom EU är riksväg 40 av stort intresse för hela unionen.

– Vi har insett att det här är en viktig väg för utvecklingen, inte bara i regionen och nationen utan i hela EU berättar Emil Hesse.

Skyndar det hör på en motorväg mellan Jönköping och Borås?

– Absolut, det ger ju väldig tyngd även om det bara är ett förslag än så länge, säger han.

Men beslutet innebär inte att EU skickar med några pengar för bygget berättar Emil Hesse.

EU jobbar sedan många år med att knyta ihop dom olika medlemsländerna med varandra och då handlar det framför allt om att skapa bättre infrastruktur och kommunikationer. Varje år reviderar man sina planer och idag blev det klart att ruiksväg 40 nu hamnar på listan över vägar som EU vill bygga ut och förbättra.

Men även om EU ger tummen upp så innebär inte det att Sverige får några extra-pengar till ett eventuellt bygge. Trots det så tror Emil Hesse att beslutet underlättar när man ska föröska övertala regerigen och trafikverket att prioritera en utbyggnad av riksväg 40.

– I diskussionerna kring framtida infrastrukturplaner är det här en väldig styrka att kunna visa upp kartan och säga att EU tycker vägen är viktig, säger han.