Huskvarna

Yrkeslinjerna i fronten på utbildningsmässa

4:51 min

Knappt har hösten börjat förrän det är dags för gymnasieskolorna börjar försöka elever till nästa år. På utbildningsmässan som pågår i Huskvarna är det framför allt de yrkesförberedande programmen som visar upp sig.


 

Det är en välbesökt mässa som pågår i Folkets Hus. Kommunens många gymnasieskolor trängs för att få visa upp vad just de har att erbjuda för mässans över 2500 besökare.

Det som bryter trenden är att i merparten av båsen finns representanter för de yrkesförberedande programmen som har lidit av ett sjunkande antal elevantal de senaste två åren.

Pia Zäther, som är lärare och marknadsföringsansvarig vid John Bauergymnasiet, har märkt av elevtappet.

– På vissa linjer har vi märkt ett elevtapp sedan den nya gymnasieförordningen infördes nu till hösten.

Men hon tror också att otydligheten kring de yrkesförberedande programmen och högskolebehörigheten kan ha fått elever att avstå från en mer praktisk linje.

– Vi har diskuterat kring det här, och jag tror att mycket beror på en otydlighet från vår och skolans sida, om att man genom de yrkesförberedande programmen faktiskt kan bli behörig till högskolan. Men man måste göra aktiva val under tiden på sitt yrkesprogram, så att man kan se till att man har vägen fri.

Fredrik Karoly Bogar
fredrik_karoly.bogar@sr.se