1 av 2
Robert Loeffel på Kronobergspolisen, åklagare Yvonne Rudinsson och Markus Gustafsson från Kronobergspolisen vid presskonferensen i dag. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
2 av 2
Platsen i Ljungby där 4-åringen hittades död. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix
dödade 4-åringen

Polisen kallar in expertgrupp

1:39 min

Polisen bedriver ett intensivt utredningarbete för att få grepp om vem som dödade en 4-årig pojke i Ljungby, sent i söndags kväll. Nu begär Kronobergspolisen in riksmordkommissionen för att få hjälp med att lösa fallet, som nu rubriceras som ett mord.

– De är experter på att systematisera och bedriva utredning, säger Kronobergspolisens informationsbefäl Robert Loeffel till TT på onsdagseftermiddagen.

I riksmordkommissionen arbetar åtta personer just nu ute i landet. Till TT säger Anders Wretling på Rikskriminalpolisen att kring hälften av dem kommer att resa till Ljungby för att delta i utredningen.

Dessutom tar Kronobergspolisen hjälp av Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp i Stockholm.

För närvarande arbetar ett 30-talet poliser med fallet. Hittills har ett hundratal förhör hållits. Och förhören fortsätter under dagen och kvällen.

– Det är betydligt färre barn än vuxna som har förhörts, säger utredaren Markus Gustafsson.

Polisen är fortsättningsvis förtegen om vad den rättsmedicinska undersökningen har gett för upplysningar.

– Vad den har gett kan jag inte säga. Vi måste behålla detta i utredningen eftersom det har en väldigt stor betydelse, säger åklagaren Yvonne Rudinsson, som uppger att hon kopplats in i utredningen så fort det blev känt att offret var ett litet barn.

Enligt Yvonne Rudinsson satsar polisen så mycket resurser på brottet som möjligt.

– Vi är en bit på väg, säger hon.

Under utredningen har polisen fått in mellan 25 och 30 tips.

– Tipsen är skiftande och vi bearbetar dem, men vi kommenterar dem inte närmare, säger Markus Gustafsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista