LÄNET

Dyraste halmen på åratal

1:45 min

Den regniga hösten har gjort att det är stor brist på halm. De bönder som lyckats med odling i år kan räkna med att efterfrågan på deras halm kommer bli stor.

Aldrig har det varit så svårt att få tag på halm som denna regniga höst. Om det finns halm att få tag i någonstans, så säljs den till rekordpriser. En som har märkt av den stora efterfrågan på halm är lantbrukaren Niclas Axelsson i Henja by utanför Gislaved.

– Jag har faktiskt lyckats få i hamn lite halm i år. Och det har spritt sig på bygden så just nu ringer telefonen med åtminstone två samtal om dagen och frågar om jag har halm till salu. Väldigt många ridskolor använder halm, även de som har köttdjur i djupströbädd och som strö till grisar också. Det kommer bli väldigt svårt i år att tillgång till den halm som behövs.

Så kilopriset på halm stiger?

– Idag tror jag att kilopriset på halm är uppe på 1,80 kr. Det normala är 80 öre , det säger Niclas Axelsson.

På sina håll är det till och med högre pris på halm än på fodersäd. Karin Andersson är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Jönköpings län.

– Det är ju det här regniga vädret som har varit under hösten, vilket har gjort att skörden har dragit på tiden och så har spannmålen en förmåga att lägga sig ner så att det blir liggsäd. När det växer upp ogräs mellan så blir det väldigt svårt att ta hand om halmen, säger Karin Andersson är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet

Karin Andersson säger att lantbrukarna nästan får betala mer för halmen än för fodersäden. Att det är svårt att få tag på halm, det håller hon verkligen med om.

– Mej under de åren som jag jobbat har det inte varit såhär besvärligt under någon höst och det har inte varit så stor brist på halm heller.

Vad gör man om det inte finns någon halm och man behöver det?

– Många som har köttproduktion får blanda halmen med torv och det blir väl samma inom grisnäringen att man får strö med torv också.