Jönköping

Allt fler el-saker slängs

1:37 min

Dataskärmar, tv-apparater, microvågsugnar, ja vi slänger allt fler uttjänta el-saker. På retur i Jönköping har de fullt upp.

– Vi får in mycket små barnleksaker, typ Mc-donaldsleksaker. Men den vanligaste artikeln är tjock-TV. Det är ungefär 20 procent av allt som kommer hit, säger Peter Gudbrand är verksamhetschef.

Retur i Jönköpings kommun tar emot 100 ton el-produkter i månaden, allt ifrån miniräknare till gamla tv-apparater. De som jobbar här plockar isär produkterna och tar bort till exempel batterier och miljöfarliga ämnen som kvicksilver.

– Jag skruvar bort lampor på en ljusstake, det ska inte sitta kvar när man slänger den sedan, säger David Chanko en av de som jobbar på Retur.

Antalet produkter som kommer in till Retur har ökat, vi slänger alltså allt fler saker även om de enskilda produkterna väger mindre. Exempelvis TV-apparater väger mindre nu än för några år sedan.

– O det är ju inte bra att vi konsumerar så mycket el-produkter men det är bra för vår del för då får vi mycket att göra, säger Peter Gudbrand verksamhetschef.